Станаха ясни новите, преработени, критерии за прием на първокласници в София. Общината представи общи изисквания за всички училища в началото на годината, но те предизвикаха скандали и се наложи да бъдат основно преработени.

Учениците от 145-о училище в „Младост” са във ваканция заради парното. Родителите им първи възразиха срещу старите правилата.

Новите критерии, които Столичната община предлага, са разделени на две групи.

В първата са така наречените водещи критерии.

Детето ще получи точка само за една от категориите, в които попадне. Най-голяма тежест ще има, ако постоянният и настоящият адрес съвпадат. В другата категория детето може да отговори на повече от един критерий и ще получи точки за всяко изискване.

Родителите отново не са доволни - прекалено голяма е тежестта на адресната регистрация и малка за посещаване на предучилищна група в същото училище.

„Държавата ни е дала избор да си избираме личния лекар, независимо къде живеем, в същото време не ми дава да си избера училище”, коментира Васил Жеков, чието дете е в предучилищна група.

Общината твърди, че новите критерии са гъвкави, а районирането - по-точно.

„По-справедливо е да се говори за непосредствените околности на даденото училище, и за да няма субективен подход, тези зони са предварително дефинирани с помощта на главния архитект”, обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

„Когато точките съвпадат, някаква комисия, неизвестно каква, ще измерва разстоянието между училищата и дома с Google.maps. Как ще ги измерват, по права линия ли - като птичките,  по пешеходна ли”, недоумява Васил Жеков.

Критериите ще се обсъждат в Комисията по образование на общината в понеделник. Ако наредбата бъде приета в този вид, родителите ще я обжалват в съда.

Всички критерии вижте тук:

(кликнете върху снимката за пълен размер)