Родители излязоха на протест след гаврата с ученик от пазарджишкото училище „Иван Батаклиев“.

Скандалът избухна вчера, когато стана ясно, че заради непослушание, третокласник е бил наказан от своята класна да бъде заплют от всички свои съученици.

Снимка: btvnovinite.bg

Настойниците застанаха зад учителката, наложила нетрадиционното наказание. Те обясниха, че впоследствие са разбрали за инцидента, но децата са им разказали, че поведението на възпитателя е било предизвикано, а тя е проявила доста търпение, преди да прибегне към „наказанието“. Те са категорични, че това е единичен случай и са доволни от работата ѝ с децата.

"Нека не изключваме, че нашите деца също са били жертви на това дете, три години му даваме шанс, организират се родителски среща, в разговори, опитваме се да го приобщим", казва Зорница Стоянова.

Директорът на училището Даниела Кемчева заяви, че в писмено обяснение учителката е посочила, че до наказанието се е стигнало след оплакване на две деца. „Тя в състояние на афект е казала: Наплюйте го и вие! Не мога да кажа дали всяко дете е заплюло съученика си, такова нещо нямаше в обясненията, а аз не съм присъствала на случилото се. Учителката съжалява и се извини пред родителите“, коментира Кемчева.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ поведението на преподавателката е неприемливо и тя не приема обяснението, въпреки че учителката няма други провинения. Жената е с наложено наказание предупреждение за уволнение. Кемчева отбеляза също така, че учителката "е един спокоен и  уравновесен човек, защо е решила в този момент така да постъпи не бих могла да отговоря".

Психологът Младен Владимиров определя действията на учителката като изключително погрешни, защото много дълго време е позволявала системно повторение на лошото поведение на ученика. 

Според него причините да се стигне до този скандал са и професионалното прегаряне и липса на опит в учителите как да се реагира адекватно в такива ситуации.

При подобни и по-тежки случаи обикновено се намесва Мобилна психологична група към министерството на образованието. Екипът работи с деца и учители, за да намали травматичния стрес след инциденти, както и да се установят учениците, нуждаещи се от допълнителна помощ. По техни данни миналата година е имало 2500 случая на насилие в училище.

Социалните служби в града поясниха, че „наказаното“ дете вече не е в това училище.