Родители ще протестират утре срещу агресията в детските ясли, градините и училища, съобщи БТА, цитирайки координатора на протеста Христина Колева.

Хората ще се съберат в 11 часа на ул. "Оборище" 44 пред дирекциите "Образование" и "Здравеопазване" на Столична община. Поводът за него са зачестилите случаи на насилие сред децата - от най-малките до 14-15 годишни деца, както и трагичните смъртни случаи, каза Колева.

На протеста ще присъстват учители, възпитатели, майки на пострадали от психическо и физическо насилие деца от цялата страна.

Родителите предлагат във всяко помещение на яслите, градините и училищата да се въведе система за видеонаблюдение, каза Ема Черногорска, председател на Сдружение "За децата ни".

Една от мерките за справяне с агресията, които предлагат родителите, е въвеждането на личностни тестове - психологическо обследване на всеки бъдещ педагог, което да се прави още по време на следването.

Родителите настояват още да се забранят телевизорите и лаптопите в детските градини, освен когато не се пускат образователни филми или упражнения. Друга мярка е въвеждане на лимит от пет деца, за които да се грижи медицинска сестра или педагог в детските ясли, а децата в градините и яслите да са максимум 20 в група, а в училище - 22 деца. 

С цел по-лесната адаптация на децата в яслите и градините, майките настояват да има възможност родител да придружава от един до три часа детето по график при първоначалната адаптация в първите три седмици на посещението му в детско заведение.

За децата със специални образователни потребности, родителите настояват за законови промени всяко дете задължително да разполага с помощник - учител. Те искат и всяко дете да бъде обследвано от психолог, независимо дали е със СОП или не.