Да има меню и за деца с алергии в детските, млечни кухни - настояват родители. В някои общини това вече е практика, но те са по-скоро изключение.

За съжаление много семейства не могат да ползват услугите на млечните кухни, защото менюто не е съобразено с нуждите на деца с алергии. Всеки ден има ястия с алергени, като брашно, яйчен жълтък, масло и мляко.

Снимка: btvnovinite.bg

Албена има едногодишен син с алергия. Борислав е с непоносимост към краве мляко, телешко и яйца.

"Аз не мога да осигуря разнообразието, което би осигурила една кухня професионална", казва майката Албена.

Тя е принудена да готви поне две ястия на ден или да ползва частна кухня.

Снимка: btvnovinite.bg

Купон в общинската кухня на ден струва 1,20, в частна – между 5 и 8 лв, а готови бурканчета в търговската мрежа струват от 7 до 9 лв.

От община Варна обясниха, че предстои обсъждане на проблема.

"На тези деца трябва да се готви с отделни съдове, персоналът в детската кухня трябва да бъде обучен, трябва да се изготви специфичен правилник за утвърждаване на самия режим", обясни Румяна Хараламбова от Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко това вече е направено в Бургас и от две години има такова меню. Рецептите изключват 14 групи алергени, като глутен, яйца, млечни продукти, риба. Различават се по маркировката на капачките.    

"Нещата, които ние предлагаме, примерно кускус или фиде - те са без глутен и без яйца, нишестето е царевично, царевичен е грисът", обясни Таня Бурдева – директор на детска кухня в Бургас.

Промяната не е натоварила бюджета. Всеки ден от специалното меню се възползват 20-тина деца. Сред тях е 2-годишният Иван. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-алергизиращите храни са цитрусите, ядките, яйцата, млякото, глутенът.

"Атопичен дерматит и хранителни алергии са най-честите  в ранна детска възраст. Има талони, които се налага да пишем, кои храни да се избягват в детските кухни", поясни проф. Красимира Кисьова - алерголог.

Националният център по обществено здраве, Здравната каса и министерството нямат статистика колко са алергичните деца. До момента сред градовете, които имат меню за деца с алергии са част от София, Русе, Габрово и Стара Загора.