Да има меню и за деца с алергии в детските, млечни кухни - настояват родители. В някои общини това вече е практика, но те са по-скоро изключение.

За съжаление много семейства не могат да ползват услугите на млечните кухни, защото менюто не е съобразено с нуждите на деца с алергии. Всеки ден има ястия с алергени, като брашно, яйчен жълтък, масло и мляко.

Снимка: btvnovinite.bg

Албена има едногодишен син с алергия. Борислав е с непоносимост към краве мляко, телешко и яйца.

"Аз не мога да осигуря разнообразието, което би осигурила една кухня професионална", казва майката Албена.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Тя е принудена да готви поне две ястия на ден или да ползва частна кухня.

Снимка: btvnovinite.bg

Купон в общинската кухня на ден струва 1,20, в частна – между 5 и 8 лв, а готови бурканчета в търговската мрежа струват от 7 до 9 лв.

От община Варна обясниха, че предстои обсъждане на проблема.

"На тези деца трябва да се готви с отделни съдове, персоналът в детската кухня трябва да бъде обучен, трябва да се изготви специфичен правилник за утвърждаване на самия режим", обясни Румяна Хараламбова от Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко това вече е направено в Бургас и от две години има такова меню. Рецептите изключват 14 групи алергени, като глутен, яйца, млечни продукти, риба. Различават се по маркировката на капачките.    

"Нещата, които ние предлагаме, примерно кускус или фиде - те са без глутен и без яйца, нишестето е царевично, царевичен е грисът", обясни Таня Бурдева – директор на детска кухня в Бургас.

Промяната не е натоварила бюджета. Всеки ден от специалното меню се възползват 20-тина деца. Сред тях е 2-годишният Иван. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-алергизиращите храни са цитрусите, ядките, яйцата, млякото, глутенът.

"Атопичен дерматит и хранителни алергии са най-честите  в ранна детска възраст. Има талони, които се налага да пишем, кои храни да се избягват в детските кухни", поясни проф. Красимира Кисьова - алерголог.

Националният център по обществено здраве, Здравната каса и министерството нямат статистика колко са алергичните деца. До момента сред градовете, които имат меню за деца с алергии са част от София, Русе, Габрово и Стара Загора.