Родители на деца със сърдечни заболявания излязоха на протест пред Министерски съвет. Причината – преди няколко дни единствената в страната детска кардиологична клиника, част от Националната кардиологична болница, обяви, че може да спре да работи заради липса на медицински сестри.

Притеснени родители и вече бивши пациенти настояха за по-големи заплати на медицинските сестри и промяна на финансиране на клиничните пътеки, по които се лекуват децата в отделението. Според протестиращите парите за тези пътеки са еднакви и за деца, и за възрастни пациенти. Лечението обаче било с различна продължителност.

Те настояват за по-голямо финансиране на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти.

„Изнемогваме, справяме се с цената на големи усилия, с цената на извънреден труд, на изтощение, но така или иначе работата се върши и с цената на много усилия децата са обгрижени”, споделя проф. Анна Кънева, началник на клиниката по детска кардиология.

Един от нейните пациенти е 9-годишният Даниел от Хасково. Той е опериран три пъти в клиниката, а майка му споделя, че благодарение на лекарите и сестрите Даниел е жив. Ако клиниката затвори, детето нямало да има къде да се лекува.

С всеки изминал месец медицинските сестри в болницата намаляват. Бойка Станоева е една от малкото останали.

„Обичам си работата, но много малко персонал остана и това създаде голям проблем за отглеждането на децата в кардиологията. Освен редовните ми смени в месеца се налага всяка от нас да дава 7,8 дежурства допълнителни”, казва тя.

Според нея причините сестрите да напускат е ниското заплащане и многото работа. Въпреки това тя обича професията си, която практикува от 38 години, и не смята да я напуска… поне засега.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че детското отделение няма да бъде затворено. По думите им проблемът не бил във финансирането на болницата, а разпределението на парите.