Скелет в инвалидна количка, надгробна плоча и черни балони – това са символите на шестия протест на родителите на деца с увреждания. Майките настояват за радикални промени, а депутатите стигнаха почти до бой, за да докажат кой е по-съпричастен към проблемите на хората.

В момента семействата се оказват с непосилно бреме в момента, в който детето с увреждане стане на 18 години. За родителите, които вече са и в по-напреднала възраст става финансово и физически невъзможно да полагат грижи.

Към протеста на стотиците деца и родители се присъединиха и редови граждани.

Стефан е на 28 г., но с развитие на двегодишно дете. Майка му няма право на месечните семейни помощи за отглеждане на дете, тъй като той е пълнолетен.

Майката на Стефан също е с ТЕЛК. Двамата оцеляват с инвалидните си пенсии – общо  550 лева месечно, а помощните технически средства, които социалните дават, били неадекватни, казва Рени.

Още миналата година тя отправи провокация към властта, ако не може да осигури елементарни условия за съществуването на нея й сина й, да им осигури незабавна евтаназия.

"В някои случаи искам тази евтаназия, ако не се променят нещата, защото животът ни е невъзможен. То не беше провокация, то беше отвътре, от мен, действително аз видях, че властта си играе с нас", каза жената.

Рени дойде на протеста и с другите в нейната ситуация поставиха скелет в инвалидна количка и надгробна плоча пред сградата на Министерския съвет.

"Нашите деца умират, а системата не се променя", каза Рени.

Родителите искат Закон за личната помощ и нов начин на оценка на уврежданията, потребностите и финансовата подкрепа.

Протестното шествие приключи пред сградата на НДК, където по същото време заседават социалните министри на всички държави-членки на ЕС.

Снимка: Ладислав Цветков

Социалният министър Бисер Петков обеща да се направи разчет на предложенията.

"Трябва да чуем различните виждания и съответно в управляващата коалиция затова каква реформа в крайна сметка ще получи политическа подкрепа", заяви Бисер Петков.

По-късно в парламента, представители на хората с увреждания не бяха допуснати за среща с БСП, което предизвика скандал.

Снимка: Ладислав Цветков

Демонстрантите искаха среща и с премиера Бойко Борисов.

Той междувременно публично изрази възмущението си от ТВ репортаж за майка и дъщеря й, които напускат България, за да получи детето необходимите грижи: „Кой ненормален администратор кара родители на деца с увреждания да ходят напред назад. Ако това е истина – този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тея хора, държавни заплати вземат”.