Шести национален протест на майките на деца с уреждания ще се проведе днес.

Родителите настояват за реформи и приемането на Закон за личната помощ, който да гарантира независим живот на хората с увреждания.

Пред камерата на bTV протестиращи разказаха, че отглеждането става най-трудно след навършването на 18-тата, година защото държавата започва да счита децата им за пълнолетни граждани: "Това, че са увредени, никой не го приема".

"Всяка година се явяваме на конкурси като за космонавти, за да има тя асистент, а аз да мога да работя. Не винаги успяваме да се класираме", разказа майка на жена, която е със 100% инвалидност и не може да живее без чужда помощ.

Протестът ще започне пред Министерския съвет в 11 ч. и ще продължи с шествие до сградата на НДК, където ще заседават социалните министри в Европейския съюз.

Там в знак на недоволство ще полетят черни балони. Ще има и своеобразни "панихида" заради загубената надежда за децата.

Един от многото случаи

Стефан е на 28, но с развитие на 2-годишно дете. Още при раждането лекарите предупреждават майка му, че той ще е с множество увреждания. Въпреки това тя избира да се грижи за него. Животът й се превръща в непрекъсната борба.

От 4 години Стефан не е напускал дома си. Тежи 160 килограма. И тъй като е навършил 18, семейството му няма право на месечни помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания.

Снимка: bTV

Майката на Стефан също е с ТЕЛК. Двамата оцеляват с инвалидните си пенсии - общо около 550 лева на месец.

Голяма част от парите харчат за лекарства. А оценката на уврежданията и помощните средства - като стол за баня и възглавница, които социалните дават, са неадекватни, твърди майката.

Още миналата година - в опит да бъде чута - Рени отправи провокация към властта - ако не може да осигури елементарни условия за съществуването на нея й сина й, да им осигури незабавна евтаназия: "То не беше провокация, то беше отвътре, от мен, действително аз видях, че властта си играе с нас. В някои случаи искам тази евтаназия, ако не се променят нещата, защото живота ни е невъзможен".