Група родители излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата, обявявайки се против тестването на учениците за COVID-19 като условие за присъственото им обучение.

За БТА представители на протестиращите посочиха, че отказват "децата им да бъдат опитни зайчета", а учителите да влизат в ролята на лаборанти.

Снимка: БГНЕС

"Хората са принудени от безпаричие да пращат децата си на училище и да подписват декларации, които нарушават техните права и правата на децата им. На национално проведено запитване над 85 процента от родителското съсловие беше отговорило, че е против да се правят тестове на децата", посочи Лилия Божкова от обединение "Родители", майка на три деца.

"Здрави хора не се тестват. Като родител при най-малкото съмнение не пращам детето на училище", допълни тя.

Протестиращите смятат да продължат с демонстрациите, докато не отпадне заповедта на служебните министри на здравеопазването и образованието, според която учениците от 1 до 4 клас ще се тестват два пъти седмично, ако най-малко половината родители са съгласни.

Снимка: БГНЕС

Децата на тези, които не са, ще се обучават в електронна среда.

За да подкрепят родителите, на протеста тази вече бяха дошли и учители. С ученически бележници в ръка протестиращите писаха символично "Слаб 2" на здравните и образователните власти за начина, по който се справят с епидемията.

Снимка: БГНЕС

Очаква се просветното министерство да обобщи данните какъв процент от родителите са се съгласили децата им да бъдат тествани. По-рано демонстрации имаше и в други градове на страната.