Спират вноса на медикамент за болни от епилепсия. Родители на деца с тежкото заболяване в паника, защото терапия заместител няма.

Целият съзнателен живот на Петко е белязан от тежката диагноза епилепсия. Отключва я едва на 4. Сега е на 30 години. Два тежки пристъпа в детството увреждат и интелектуалното му развитие.

„От 7-годишен започнах лекарството, което искат да го спират и доста ми помогна да се посъвзема повече и да излизам самостоятелно навън. Това лекарство намали пристъпите на средни и на малки, много големите не ги правя”, споделя младият мъж.

Лекарството ще изчезне чак след година и половина. Проблемът е, че заместител няма. И хилядите с диагноза епилепсия, които контролират пристъпите си с него, са поставени под риск.

„Трябва да се търси нова комбинация, което означава, че всичко започва отначало. Това е страшно както за самите хора, така и за семействата, така и за лекарите, които години наред са се борили да стабилизират този пациент”, обяснява Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия.

Пациентите с диагноза епилепсия у нас са около 23 хиляди. Няма данни колко от тях разчитат на лекарството. А то вече липсва в аптеките, твърдят родителите на деца с епилепсия.

Освен, че няма аналог, медикаментът в никакъв случай не бива да се спира рязко, обяснява експертът професор Венета Божинова. „Лечението на епилепсията е многогодишно и преустановяването трябва да е бавно, по преценка на лекар, а не изведнъж, което може би ще се случи и рисковете могат да бъдат значителни”, казва тя.

От фирмата вносител успокоиха пациентите, че вносът все още не е спрян и липсите ще бъдат попълнени. Преустановяването на вноса след година и половина се налагало заради изискването компанията да намали цената му до нива, които не може да си позволи да поддържа. От здравната каса съветват болните да се консултират с невролог и да намерят подходяща заместителна терапия. Каквато според болните хора - няма.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че са в ход всички необходими мерки за осигуряване на лечението на пациентите. Ведомството има уверението от производителя на лекарството, че ще осигури редовни доставки до прекратяване на продажбите му у нас в края на 2014-а.