„20 минута след кацането на военния самолет „Спартан“ в София, родилката, която бе докарана от Балчик, бе поставена на операционната маса.

Тя беше в критично състояние след цезарово сечение. На 38 години е, има близнаци. Състоянието ѝ вече е стабилно и тя е в съзнание.“

Това съобщи на брифинг проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ “Майчин дом”.

 „Пристигна с хеморагичен шок, с остра кръвозагуба. Направихме много сериозна организация. Досега в моята практика не бях виждал толкова добра логистика на Министерството на здравеопазването и на Министерството на отбраната“, посочи още той.

Д-р Костов заяви, че е оптимист за живота на жената. Той благодари на съдовите хирурзи от болница „Александър Чирков“, които са реагирали много адекватно, на колегите от спешна медицинска помощ, и на министъра, който е организирал цялата акция.

„Не може да се определи какъв е критичният период, след който ще може да се каже, че няма опасност за живота на родилката. Всеки знае как започва раждането, но никой не знае как точно ще свърши. Реално пациентката в момента е в крайно тежко, но стабилно общо състояние“, допълни д-р Георги Пенев, анестезиолог в СБАЛАГ "Майчин дом".

Операцията е продължила 3 часа. Възможно е да се стигне до нови кампании за кръводаряване.

Д-р Костов коментира, че ако сме разполагали с медицински хеликоптер, вероятно всичко е щяло да премине много по-спокойно. А д-р Пенев допълни, че наличието на такъв хеликоптер е стандарт за страните с развито здравеопазване.