Родилка с трансплантирано сърце почина след раждане у дома във Варна.

22-годишната Биляна, чиято история сме ви разказвали в bTV Новините, беше последната жена с трансплантирано сърце у нас. Операцията беше извършена преди 2 години.

Екип на Спешна помощ пристига в дома й в събота сутринта. Тя се оплаква от коремна болка ниско долу, обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна д-р Мая Рашева.

„Подобна болка жената има често, тъй като е трансплантирана сърдечно преди около две години, приема редовно лекарства за това и са й обяснили, че тези лекарства ще доведат до смущения в месечния цикъл, каквито тя е имала. Коремната болка я свързват с предстоящ цикъл. Направени са спазмолитични лекарства, за да успокоят коремната болка. 10 минути по-късно, отново чрез тел 112, близките се обаждат, че в дома има осъществено раждане.

В дома на пациентката отива реанимационен екип, в който участва и педиатър. Тя е родила, довършено е раждането, като е прерязана пъпна връв, след което веднага тя и бебето, което е в тежко състояние, са откарани в АГ болницата във Варна“, допълва д-р Рашева. По-късно става ясно, че родилката е починала.

Центърът за Спешна медицинска помощ във Варна осъществява свое вътрешно разследване по случая.

Най-вероятната причина за смъртта на младата родилка е тежка сърдечна недостатъчност вследствие на състояние след отхвърляне на трансплантирано сърце и данни за полиорганна недостатъчност, посочи проф. д-р Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна.

Той добави, че детето е от женски пол, с тегло 2,130 кг. и вероятна възраст между 32-34 гестационна седмица, тоест между 8 и 9 месец. „Детенцето е било също в доста тежко състояние. Родилката е приета от дежурния екип акушер-гинеколози и дежурния реаниматор.

Новороденото е прието от екипа на специализираното неонатологично отделение в болницата в изключително тежко състояние, с данни за тежък аспирационен синдром и белодробен кръвоизлив.

В медицинската документация на жената няма данни, че е била бременна, уточняват медиците. По данни на родителите, те също не знаели до последно за бременността й. При такива случаи бременността е абсолютно противопоказана, посочи професорът.