Рязък скок на случаите на COVID -19 у нас и спешна среща в Министерството на здравеопазването заради „Омикрон“ и петата вълна.

Натискът върху болниците и ръстът на вируса събраха директори на лечебни заведения и представители на здравното министерство. 

Новите случаи на коронавирус са 6252 за денонощието. За сравнение през миналия месец новозаразените за 24 часа не надхвърлиха 4000. Излекуваните са над 1300. В болница остават повече от 4400 души. Починалите, за съжаление, са 157.

В Бургас пък отчитат ръст и при заболелите деца. От днес областта е в тъмночервената зона, а според лекарите пикът на заразените е бил по празниците. 

Заради по-заразния „Омикрон“ властите въвеждат по-строг контрол за влизане в страната от "червените зони".

От петък пристигащите от страни в "червената зона" трябва да представят сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен резултат от PCR тест.

Българските граждани, които не отговарят на тези условия, се поставят под 10-дневна задължителна карантина.

Сред среща в здравното министерство властите успокоиха, че въпреки резкия скок ситуацията в болниците в момента е стабилна.

В общинската болница "Княгиня Клементина" над 95% от пациентите са неваксинирани. След празниците постепенно натискът се е усилил, казват лекарите.

„Към момента са разкрити 30 легла в COVID отделението, досега бяха 20, но от 4 януари по разпореждане на РЗИ ги увеличихме с още 10“, съобщи д-р Борил Петров, изпълнителен директор на МБАЛ "Княгиня Клементина".

Справка на здравната инспекция показва, че в София в момента свободните легла са общо 551 или 36% от общия капацитет. От тях обаче за интензивни случаи незаети са само 16 на сто.

„Ситуацията е болниците в момента е стабилна. Имахме среща с шефовете на по-големите болници. За момента натовареността на леглата е поносима“, заяви д-р Петър Грибнев, заместник-министър на здравеопазването.

„Разговорите, които водихме с заместник-министрите и директорите на болниците, са свързани с разкриването на педиатрични легла, които да поемат нуждите при необходимост от хоспитализация на малки деца“, каза д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Според математика проф. Николай Витанов натискът от „Омикрон“ ще се усети в неинтензивните отделения.

„Влизаме в етапа на борбата за доминация между „Омикрон“ и „Делта“ варианта. Това ще бъде спечелено от „Омикрон“ след около две седмици. Броят на случаите постепенно ще расте. Нормално е десетина дена да сме около пиковата област. Да хванем и февруари първата седмица и до 10-ти и да тръгнем надолу“, отбеляза проф. Николай Витанов.

А с емоционален пост в социалната мрежа и споделени различни истории на пациенти, здравният министър Асена Сербезова отново призова за ваксинация.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е дала положителен резултат при направен PCR тест за COVID-19, съобщиха от Министерството на външните работи.

Министър Генчовска ще остане под наблюдение, а функциите й ще изпълнява заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!