Ризата, с която са били покрити мощите на св. Петка, пристигна в Русе като дар за едноименния манастир в село Копривец.

Реликвата е предоставена с благословението на Румънския патриарх Даниил и бе посрещната тържествено на граничния пункт „Дунав мост“ от Русенския митрополит Наум.

Снимка: Емил Димитров

Одеждата бе докарана с ескорт на „Гранична полиция“, покрита с румънското национално знаме. След свалянето ѝ от автомобила областният управител Борислав Българинов положи върху нея българския трибагреник.

Владиката, кметът Пенчо Милков и областният управител се поклониха и докоснаха реликвата, белязана с петна от сълзите на вярващите.

Снимка: Емил Димитров

„Света Параскева е особено известна светица в България, защото в един период от време нейните мощи са се намирали в Търново и Видин. После са пренесени обратно в Константинопол, за да намерят покой в Яш“, разказа митрополит Наум.

Снимка: Емил Димитров

Периодично ризата, с която са покрити мощите на светицата, се подменя, за да бъде дарена на братски епархии. В Русе вече един път е правено такова дарение – за църквата „Св. Петка“ в Русе, която в момента се ремонтира.

Сегашното дарение ще се съхранява в Митрополията, докато приключи ремонтът на манастира в Копривец, след което ще бъде предоставена на светата обител там.

Снимка: Емил Димитров

Русенската епархия получи още едно дарение – около 35 тона храни, които да се раздадат на нуждаещите се семейства. Дарението е осигурено от румънски транспортни фирми, обясни търговският аташе към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов.