„Не ме докосвай”, филм на румънската режисьорка Адина Пинтилие, спечели награда на фестивала „Златна мечка“, и има своята премиера у нас. В него вземат участие двама български актьори. Една от тях е Ирмена Чичикова, която разказа, че снощи при премиерата на филма се е създала страхотна атмосфера, срещата с феновете е продължила почти час след прожекцията.

Лентата предизвика бурни реакции на "Берлинале". Някои го определиха като твърде дързък и воайорски филм, а други видяха в него опит за честност и искреност в общуването.

Филмът се вглежда в това как можем да открием интимност по най-неочаквани начини и как да обичаме другия, без да изгубим себе си. Режисьорката и нейните герои предприемат дръзко пътуване към интимността.  Филмът следва емоционалното пътуване на Лаура, Томас и Кристиан с дълбоко съчувствен поглед към интимния им живот. 

Снимка: bTV

Режисьорката на филма пък не скри, че в началото е трудно да възприемеш лентата, но тя отваря много въпроси.

Според нея този проект е многопластов и поражда въпроси, свързани с човешката сексуалност, с човешкото тяло, с интимността.

Адина Пинтилие коментира, че хората споделят своите емоции, след като изгледат филма, но границата в него е доста обтегаема между реалността и измислицата във филма.

Снимка: bTV

По думите й филмът се приема като пряк диалог. В началото е малко трудно да осъзнаеш и възприемеш случващото се. Според нея този филм може да се възприеме добре от всякакви култури и нации.

Адина разказа, че е избрала Ирмена за ролята, тъй като са търсили хора, които мислят като тях за този проект и за проблема. Той е бил свързан с много емоционален риск.

Трябваше ни човек, който може да изрази емоциите си пред камерите, да разсъблече душата си, разказва Пинтилие.

Снимка: bTV

Ирмена пък открои, че благодарение на филма е изживяла една динамична година, а лентата е помогнала да израсне като актриса, като подчерта, че участието й в този проект й е дало крила да има по–голяма увереност в себе си.

Въпреки че филмът е доста интимен, тя сподели, че ролята й я е изградила като артист и е променила възприятието й към себе си и околните.

Адина разказа, че все още работят активно по филма, защото той поражда повод за дискусия и тя се надява, че ще се случи този открит дебат.

Румънската режисьорка сподели, че не следи "Оскари"-те, тъй като за нея те са една паралелна реалност.