Филмът "Не ме докосвай" получи "Златна мечка" на фестивала "Берлинале", защото не прилича на нищо друго - това е обяснението за голямата награда на две от българките в екипа.

„Самата аз като зрител не съм гледала такъв филм. Мисля, че това е много важно за киното и за филмите като цяло да разклатят, да разведрят зрителя по някакъв начин независимо дали той ще изпадне в обожание или ще отрече тотално”, посочи актрисата Ирмена Чичикова.

„Председателят на журито Том Тиквер  каза, че наградата се дава не за това какво киното може да направи, а на къде може да отиде”, допълни копродуцентът Мартичка Божилова.

По думите й на самата церемония са получили една награда, която е за най-добър дебют, която има парично измерение и „ние си мислехме – чудесно, сега ще запълним поне дупката в бюджета и някак си след това се успокоихме, и церемонията продължи, всичките мечки започнаха сребърните една след друга да ги раздават  и изведнъж”, описа емоцията Божилова.

„Дори аз, която го имах това чувство на предусещане и на няколко пъти със самата Адина си бях говорила, самата аз очаквах да чуя друго име на филм и просто имах настройката да чуя това име. И в момента, в който казаха „Touch me not”, целият наш ред изпадна в невероятен възторг. Гледахме се и не можехме да повярваме, всеки по своему пищеше и викаше”, каза Чичикова.

Филмът "Не ме докосвай" на режисьорката Адина Пинтилие ще може да бъде видян и от българските зрители през март в програмата на Балканския конкурс на 22-рия София Филм Фест.