Близо 4 700 жители на Дългопол вече ходят по тъмни улици, защото осветлението работи по нов график. Сметката на общината се е увеличила тройно през декември, което е непосилно за бюджета й.

След 21 ч. улиците в Дългопол потъват в мрак до сутринта. Лампите светват отново в 4,30 ч. Хората са притеснени, че мракът е в полза на недобронамерените.

Снимка: btvnovinite.bg

От общината очакват от държавата мерки за компенсиране на разликата в цената на тока. В противен случай обмислят да теглят 300 000 лева заем за соларни осветителни тела.

И други общини са в подобна ситуация. В Аврен изчисляват, че при новите цени през 2022 г. ще трябва да платят половин милион лева вместо 200 000. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Ще се борим да успеем да платим тези брутални сметки за електроенергия, които пристигат. Дори почнахме да мислим за вариант да изградим някакъв общински соларен парк, който да поеме част от разходите за електроенергия", посочва кметът Емануил Манолов.

В Аврен засега се въздържат от режим на уличното осветление, но кметът признава, че не знае как точно ще бъдат покрити сметките.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!