Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България твърдят, че служебното правителство е замразило програмите за подпомагане на бизнеса заради пандемията от COVID-19.

От бизнеса настояват да бъдат отворени настоящите програми или да бъдат предложени по-добри в кратки срокове.

„Нашите асоциации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка“, твърдят двете организации.

Според официалното съобщение програмите били спрени защото „някой е решил да се запознае по-подробно с тях“ и се чака „неговото благоволение“ дали ще бъдат пуснати отново.

„В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса“, посочват от БАЗ и СЗБ.

От Министерския съвет определиха твърденията като неверни и уточниха, че „към момента категорично няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия. Опасността от спирането на мерки произтича от несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство.“

От социалното министерството ни отговориха, че мерките за изплащане на компенсации „60/40“, „80/20“, „Запази ме“, както и „Заетост за теб“ не са спирани.