От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха несъгласие с предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00:30 часа. 

В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт, посочват от браншовите организации. 

"Припомняме, че ние подкрепихме отварянето на ресторантите в хотелите до 22 ч., за да има все пак къде да се хранят техните гости. Сега обаче се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията", се казва в позицията на БАЗ и СЗБ. 

Според тях вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации.

Двете организации са настояват да не се взима решение за отваряне на ресторантите в хотелите до 00:30 часа за посрещане на Новата година от гостите им.