Продължават протестите срещу пълната забрана за пушене на закрито, която влиза в сила следващата седмица. Вече се обсъждат и варианти за заобикаляне на закона.

В знак на протест всички заведения във Велико Търново затвориха за час, а собствениците и персоналът им се събраха пред общината.

"Всички, които сме в този бранш осъзнаваме много добре какво ни очаква оттук нататък. Знаем много добре, че не ни се дава правото на избор. Мисля, че балансираният закон, който беше за тютюнопушене, беше перфектен закон", заяви Димитър Манолов, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите - Велико Търново.

Прогнозите на бранша са, че ограниченията за цигарения дим на закрито ще намалят приходите им с около 70%, а оттам и до съкращения и фалити.

Седмица преди влизането в сила на забраната, вече се говори и за вратички. Законът може да бъде заобиколен с обявяването на ресторантите за частни клубове.

"Най- лесно е наистина да направим частен клуб - всеки клиент да влиза и да получава карта, но това е дребно хитруване. В тези заграждения заедно с аспирацията са вложени 30 -35 хиляди лева", изчислява Красимир Димов, управител на заведение.

Ресторантьори и хотелиери плашат и с нови протести.

Опитът на страни като Италия, където забраната за пушене на обществени места влезе в сила преди 7 години, сочи, че не са регистрирани фалити на заведения. Ресторантите не са отбелязали спад в посещенията и консумацията, въпреки песимистичните прогнози.