Тютюнопушенето отнемат живота на над 8 млн. души годишно. Около 7 от всеки 10 случая на рак на белите дробове са вследствие на употреба на тютюневи изделия.

Пред камерата на bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев призова в утрешния 31 май, когато се отбелязва Световният ден без тютюнопушене, да оставим цигарите.

„В условия на коронавирус пушенето вреди по няколко различни начина: хората по-често се заразяват, защото, за да пушат, хората трябва да свалят маската си и да пипат цигарата с ръка. На второ място, пушачите боледуват по-често, защото тютюневият дим уврежда защитните сили на дихателната система”, посочи Симидчиев.

Здравните власти отчитат, че освен рак, употребата на тютюневи изделия нанася вреди на сърцето и кръвообращението, увеличавайки риска от коронарна болест, сърдечен удар, инфаркт и инсулт.

„Когато човек е увредил кръвоносните си съдове предварително с тютюневия дим, след това увреждането се увеличава и от вируса. Такива хора много по-често стигат до болница, а в някои случаи и до смъртен изход”, отбеляза още пулмологът.

На джазфест в Южния парк столичани се обединиха около каузата „България без дим”.  През тази година мотото на Световната здравна организация (СЗО) срещу тютюнопушенето призовава: „Реши и се откажи!” (Commit to Quit).

„СЗО е насочила целия си потенциал в страната с всички сили да се противопоставя на тютюневата индустрия”, заяви българският представител на Световната здравна организация - доц. д-р. Михаил Околийски. Той допълни, че едно от най-важните решения в борбата срещу тютюневия дим е свързано с превенцията.

СЗО посочва, че главно след началото на пандемията от коронавируса, над 780 милиона души по света са изразили желание да се откажат от пушенето, ала само 30% от тях имат достъп до помощ за преодоляването на тази своя зависимост.

„На първо място това е да ограничим със законови стъпки действията на тази индустрия, която се опитва с доста хитри методи да се свърже с умовете на младите хора, така че те да пропушат. Алтернативата с нагреваемите изделия не е никаква алтернатива – тя е продължение на тази зависимост”, подчерта доц. Околийски.

По данни на Министерството на здравеопазването някои от ползите, свързани с отказ от тютюнопушене, са следните:

  • В рамките на 20 минути сърдечната честота и кръвното налягане спадат;
  • След 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното;
  • След 2-12 седмици, кръвообращението и белодробната функция се подобряват;
  • След 1-9 месеца кашлицата и задухът намаляват;
  • След 1 година рискът от коронарна болест на сърцето намалява;
  • След 5 години намалява риска от инсулт;
  • След 10 години намалява риска от развитие на рак.