Поставяне на камери, подвижни кантари за измерване на товара на преминаващите камиони и постоянни полицейски патрули.  Това са част от мерките, които институциите обещаха на протестиращите жители на Айтос седмица след последната тежка катастрофа.

Протестите продължават и днес. Хората казват, че многократно досега са им обещавани мерки, но катастрофите не са спрели.

От тази вечер има полицейски патрул след кръстовището към Руен.

Институциите решиха още да се постави стационарна камера за скорост, както и подвижни кантари за камионите в опасните участъци, както и да се изградят постоянни съоръжения за намаляване на скоростта.

Тежкотоварният трафик ще се насочва през Ришки проход и ще стартира процеса по изграждане на обходен път на Айтос.

Снимка: btvnovinite.bg

Край все още разсипаното зърно от катастрофиралия камион, протестиращите посрещнаха представителите на институциите.  

„Планирани са на територията на Бургаска област още 4 стационарни камери… След направения анализ сме взели решение едната от камерите да бъде поставена точно преди град Айтос на този път“, обясни старши комисар Калоян Калоянов – директор на МВР в Бургас.

„Дошъл съм, за да стартираме цялата процедура, ако наистина няма нищо, отначало“, заяви и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков.

След заседание, работната група излезе с по-конкретни предложения.

 „До края на месец октомври ще бъде свикан Областният съвет за регионално развитие на територията на област Бургас, на който ще се гласува и приоритетното изграждане на този обходен път“, обясни Мария Нейкова – областен управител на Бургас.  

Снимка: БГНЕС

„АПИ, съвместно с полицията,  ще предприемат мерки за недопускане преминаването на тежкотоварния трафик през Айтоския проход. Той ще минава посока Карнобат, няма да минава през Айтос“, отбеляза и зам.-министърът.

Въпреки че ръкопляскаха, хората в Айтос продължават с протестите.