Реномирани речници от цял свят избраха думата на годината. Според Кеймбридж това е думата „халюцинирам“. Според изданието думата е свързана с изкуствения интелект и необходимостта хората да използват критичното си мислене.

С изкуствения интелект е свързан и изборът на „Колинс“, който е абревиатурата AI.

Merriam Webster пък определи като най-знакова дума прилагателното „автентичен“.

А според Оксфордския речник думата на 2023 г. е Rizz. Идва от „харизма“ и в езика на поколението Z, означава способността да привлечеш някого.

Какво послание носят тези думи и какъв отпечатък оставят, разказва стажант-репортерът Александра Ничева.

Професор Надежда Сталянова е преподавател в катедра „Български език“ в Софийския университет. Казва, че избраните за „дума на годината“ описват ясно изминалата година. Въпреки, че Rizz е чуждица, навлязла сред по-младите, тя носи хубав смисъл.

Снимка: bTV


„Rizz е дума, която назовава нещо много хубаво. Това е умението, например, да флиртуваш. Когато флиртуваш с някого ти го „рийзваш“, или когато си самоуверен в компания, ти имаш много добър Rizz”, посочва проф. Сталянова.

„Думите носят духа на епохата. Тази дума за мен носи посланието на нещо по-добро и ми се иска зад гърба ни да останат думи, които носят негативни настроения“, казва доцент Владислав Миланов, катедра „Български език“ в СУ.

Според студентите обаче думата е популярна само в социалните мрежи.

„Да забиеш някого, да заговориш момиче. Така го определяме ние с моите приятели“, казва Алекс Тодоров.

Снимка: bTV


„Нашият език е достатъчно богат и със сигурност може да се намери някоя дума от нашия език, която да се впише в описанието на тази“, смята Радостин Христов.

В България избираме думи на годината през януари.

„Изкуственият интелект е нещо, което вълнува нас в България много силно. Можем да кажем, че това словосъчетание ще се появи в думите на годината“, казва Доротея Николова, учител по български език и съорганизатор на „Думи на годината с Как се пише?“.