Държавата е наела реномирана адвокатска кантора, с която да си търси направените разходи за спасяването на кораба „Вера Су“.

Това обяви във Варна зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Операцията струва на страната ни около 2 млн. лева, които на този етап не са възстановени.

Плавателният съд официално беше изоставен от корабособственика. В момента наетата адвокатската кантора прави предварителни проучвания, след което ще предяви претенции към застрахователя на „Вера Су“.

Корабът в момента се намира на „сух“ док в „Терем-Флотски арсенал“. По думите на зам.-министъра на транспорта за това се плаща символична сума. Според Върбанов вариантите за разрешаване на казуса са два, а развитие се очаква до края на март. 

„На застрахователната агенция да предадем кораба и той да стане тяхна собственост. Те да го продадат, а на нас да възстановят всички разходи. Или другият вариант е ние да продадем кораба като държава и ако приходите от продажбата на кораба не стигнат, застрахователят да ги добави, така че държавата в никакъв случай да не е на загуба“, обясни Владимир Върбанов.