Кой е Рене Мей – лечител или шарлатанин? Продължава разследването на bTV за това каква е цената на безусловната любов, с която Мей е готов да ни избави от болестите? И защо България е толкова гостоприемна към хората, които са готови да ни изцелят с много любов и…малко витамин С?

Рене Мей твърди, че лекува с безусловната любов, но се оказва, че тя има цена – продава книги, витамини, кристали, кимона на огромни суми. Зала “Универсиада” рядко може да бъде видяна толкова пълна, а на първите редове са болни хора, деца и възрастни, някои от тях с тежки диагнози – всички с една надежда – да бъдат излекувани от чудотвореца Рене Мей.

В България дясна ръка на французина, който от години осъществява лечителска дейност, е Фатме Илияз, бивш депутат от ДПС и заместник-министър на екологията.

Снимка: btvnovinite.bg

От това лято Илияз ръководи фондацията на Мей. „Той има ясновидски способности и ми каза: Може ли ти да бъдеш председател на фондацията, която ще основа в България. В интерес на истината не бях подготвена за такава мисия, но приех предизвикателството с желание, защото харесвам каузата на Рене Мей да се помага на хората безусловно, с безусловна любов в сърцето”, казва Фатме Илияз.

Към момента тя е член на ДПС и не участва активно в политическата дейност на партията. Самата тя също извършва терапии на болни хора. „Нямам обратна връзка с хората, на които дарявам терапии, но мои близки хора, след даряване на терапии, се чувстват по-добре”, отбеляза Илияз.

Снимка: btvnovinite.bg

За Рене Мей има игрален филм. В „Отвъд светлината” се разказва, че Рене Мей може да се телепортира навсякъде по света, да спре сърцето си и да издържи под вода 15 минути.

Филмът вдъхновява стотици хиляди като Лидия Даскалова. Тя е страдала от рак на гърдата. „И след като изгледах филма, помолих мъжа ми да спре телевизора и просто си пипнах  гърдата и нямах абсолютно нищо. В момента имам пълна ремисия, в която лекарите са просто страшно учудени.. За първи път имат такъв случай, да има такова подобрение”, твърди Лидия.

Снимка: btvnovinite.bg

10 лева е таксата за конференцията на Рене Мей, обучение по медитация е още 290 лева.

„За моите лечения не съм взел нито стотинка. Давам уроци по медитация и това ми позволява да живея”, изтъква Рене Мей. 

Според фондацията само при тази визита у нас Рене Мей е обучил 370 души на медитативна техника. Това прави над 100 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Движението на Рене Мей има стройна структура. На върха ѝ е лечителят, следват три нива инструктори. Над 20 хиляди са доброволците по света, у нас те са около 4 хиляди. 

Програмистът Теодор Колев е един от тях. „Срещу безумни пари се преподават упражнения като йога, които човек може да ги научи за 10 лв. в кварталното студио”, разказва бившият доброволец.

Веднъж обучени, доброволците могат да даряват на болни хора безплатната терапия на Рене Мей. За това се минава друг курс, който струва 195 лева – и е на промоция.

Жена, която пожела да остане анонимна, се е надявала, че след обучението ще излекува болния си баща от рак. Но не успяла.

„Това са някакви фокуси и хипнози с цел печелене на пари. Пирамида някаква. Обясниха ни, че човек се лекува чрез  даряване на безусловна любов и възстановяване на клетката. Заболяванията са на емоционално ниво и чрез тази любов дори ракът може да се излекува, ракът имал съзнание”, обяснява тя. По думите й става дума за печалбарство.

Доброволецът Теодор Колев има съмнения и се отказва. „Идват хора, диапазонът може би е 45+ с надежда, хора с много тежки диагнози, и аз не съм видял един той да го докосне, да стане от количката и да тръгне”, подчертава той. Според него става дума за сектантски култ. 

Масажите се осъществяват в паузата между сесиите в зала „Универсиада”. По българските нормативни актове това е вид неконвенционален метод за лечение. А лицата, които го извършват, следва да имат медицинско образование и регистрация. Наша справка показва, че лечителят няма нито едното, нито другото.

В регистъра на Столичната регионална здравна инспекция не фигурира регистрация на лице на име Рене Мей

Председателят на фондацията отрича лечението на Рене Мей да е неконвенционална медицина, нарича го емоционална терапия.

Гуруто развива и търговска дейност продава: витамини, капки за очи, лечебни масла, кристали и книги. Камерата ни не е допусната да снима търговията лично от съпругата на Рене Мей.

Самият лечител агитира хората в залата да си купят витамин С, произведен от него.

„Невъзможно е да се разболяваме, ако приемаме известно количество витамин С”, казва Рене Мей. 

Купуваме кутия с витамин С  на цена от 50 лева и капки за очи за още 20. Касова бележка не се издава. Прави впечатление, че на опаковките няма описание на български, а на капките липсва информация относно начина на прилагане и състава. 

Даваме продуктите за изследване в Агенцията по лекарствата. Резултатът показва, че на дъното на опаковката на капките е намерен малък тъмносин обект, с неправилна форма. При проведеното изпитване за стерилност се установи растеж на микроорганизми, което не съответства на изискванията.

Натуралният витамин С отговаря на посоченото съдържание, той е хранителна добавка, за продажбата му трябва да има разрешение от Агенцията по храните. Такава няма.

„В този случай се касае за нерегламентиран обект, за който няма издадено удостоверение за регистрация”, казват от БАБХ. 

Рене Мей живее в Мексико. Там той има хиляди последователи и хуманитарни центрове. Родом е от Южна Франция. Наша проверка показа, че лечителят, който проповядва мир и любов, всъщност има криминално минало в родината си. Журналист от престижното списание „Експрес” през 2006 г. прави мащабно разследване за него, след като се усъмнява в неговите лечебни способности. 

„За мен Рене Мей е типичен пример за измамник, който се възползва от доверието на хора в отчаяние”, категоричен е Венсан Йожьо, журналист от сп. „Експрес”.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Йожьо по онова време Рене Мей притежава огромен бизнес с недвижимо имущество –  600 апартамента, 2 замъка и скъпи коли. Френският журналист открива, че проповядващият любов лечител е лежал в затвора и ни показва съдебното решение. 

„Датира от декември 2000 г. Присъдата е сериозна –  5 години затвор. Причината е, че напада съдия-изпълнител, с когото има съдебен спор. Когато Рене Мей организира нападението, за да стресне  съдия-изпълнителя, който му пречи на бизнеса, той вкарва в играта сина си и приятел на сина си и започва физическо насилие”, обяснява Венсан Йожьо.

„Рене Мей се е занимавал с източни бойни изкуства. Той поставя бойна японска сабя на масата пред съдия-изпълнител, който се казва се Жерар Морел. Принуждава го да погълне някаква отвара от женшен”, допълва той.

Рене Мей твърди обаче, че присъдата му е резултат от вражески заговор.

„Отказах да се защитавам поради причината, че когато бях дете, имах видение, че ще съм в затвора. Не знаех защо, но знаех, че е важно да вляза в затвора”, посочи той. 

Френският журналист се свързва със сина на Рене Мей, който отрича баща му да притежава някакви свръхспособности. 

„Бащата е осъден на 5 години затвор, а синът – на 3. Естествено, синът обвинява бащата, че го е вкарал в тази афера. Той се чувстваше разочарован, наранен”, отбеляза Венсан Йожьо. 

След Франция Рене Мей заминава за Кот Д'Ивоар, поканен в страната лично от тогавашния президент Лоран Гбагбо, който бил впечатлен от неговите ясновидски способности. 

„Помоли ме: Дали можеш да ме посетиш в Африка, защото би могъл да ни помогнеш да спреш войната в нашата държава. Със сигурност моята дълбока медитация много ми помогна за това. Казах му: Да, ще ви помогна”, обяснява Рене Мей. 

Следват Мадагаскар, Мексико. Днес той разказва, че осъществява дейност в над 30 държави. А за България има големи амбиции. „Тук бих искал да покажа на какво сме способни, да покажа нашето хуманитарно дело и после бих се срещнал с президента”, възнамерява Рене Мей. 

Има ли обещание за лечение?

Йорданка Янкулова, член на УС на фондация „Рене Мей – България”, отрече да се обещава лечение. „Това не са лечебни практики, това е емоционална медицина. Не се обещава лечение, по-скоро е превантивна мярка за здраве”, подчерта тя в предаването „Тази неделя” по bTV.

Д-р Стоян Борисов, главен секретар на УС на БЛС, обаче опроверга твърдението й, че не се обещава лечение, като по думите му навсякъде, където се обявява, е записано „терапия”.

При всички положения се извършват движения, подобни на тези на биоенергетиците, подчерта д-р Борисов. Той подчерта, че биоелектричното лечение в България не е позволено.

Хората отиват и чакат да ги лекувате”, обърна се той към представителката на фондацията. Той беше категоричен, че има нарушени норми.

Янкулова посочи, че лично тя няма тежко заболяване, но поддържа здравето си с тези терапии. Категорична беше също, че е изпитала докосването с любов, което прави Рене Мей.

По думите й той не е взел и един лев от входната такса от 10 лв., която се събира. Парите отивали за разходите по идването и престоя му у нас – за билети, наем на зала и други средства, свързани с организацията на събитието.

„По-малко пари влязоха, отколкото излязоха. Можем да кажем, че сме на нула, не печелим от това”, категорична беше тя.