Реставрираната и ремонтирана глава на един от войниците на Паметника на Незнайния воин в Хасково бе монтирана на мраморната статуя. Главата бе отчупена в края на октомври при детска игра. По-късно полицията откри 11-годишното момче, причинило вандалския акт, а срещу родителите му бе образувана полицейска преписка.

Снимка: Мария Георгиева

Ремонтът на фигурата на пехотинеца от паметника бе извършена от скулптура Петър Александров и реставратора Мико Чанов. При падането на главата, част от шапката на войника е била отчупена и се е наложило да бъде реставрирана.

Реставрацията и монтажа на главата струват 1500 лева на общинския бюджет.

Снимка: Мария Георгиева

Самата глава, която днес бе монтирана отново, е реплика на оригиналната от 1927 г. Преди 15 години, когато на паметника е правена цялостна реставрация, е установено, че лицето на пехотинеца е повредено от киселинен дъжд и се е наложило, то да бъде възстановено отново. Репликата е изработена от същия италиански мрамор, който е използват при построяването на паметника, съобщи скулптура Петър Александров.

Тъй като част от фигурите са компрометирани от атмосферните условия, догодина предстои цялостна реставрация на паметника.

Снимка: Мария Георгиева

Паметникът в Хасково е първият в страната на незнайния воин. Издигнат е в почит на загиналите български войници в Руско-турската, Сръбско-българска, Балканска и Първа световна войни. Състои се от четири фигури, символизиращи трите вида родови войски и командния състав на армията и централна фигура, която е на войник на пост, вперил взор в Македония.

За откриването му през 1927 г. в града пристига Цар Борис III.  

Снимка: Мария Георгиева

Автори на монумента са скулптура Тома Делирадев и каменоделецът Иван Атанасов. В основата му е вградена капсула на времето с послание към бъдещото поколение.