Около 8 милиона лева ще струват ремонтите на основни тунели в София, които се очаква да започнат през лятото. Столичната община обяви обществената поръчка, а колкото по-кратки срокове предложат строителите, толкова по-напред ще се класират при конкурса. 

Три съоръжения ще се ремонтират, като най-належаща е реконструкцията  на тунела под НДК. Тя ще е и най-скъпа – над 4 милиона лева.

Тунелът под НДК не е ремонтиран от почти 40 години. Трябва да се подмененят изцяло настилките, осветлението, вентилацията, пожароизвестяването. Трябва също хората на спирката да спрат да се страхуват от всяка кола, която може да ги помете.

Предвиждаме да бъде изграден физически остров, който да предпазва хората от автомобилите, които идват от завоя, увери зам-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. 

До 3,5 млн. лв. ще струва ремонтът на тунела по бул. „Царица Йоанна”. Люлинският тунел не е ремонтиран от 80-те години на миналия век, а от там минават хиляди автомобили дневно. Необходимо е и справяне с течовете.

Най-евтин ще е ремонтът на тунела в „Обеля”. Той е и най-нов – на двайсетина години, затова и срокът, в който ще се ремонтира, ще е най-кратък.

По план София трабва да се сдобие с три напълно ремонтирани тунела до 2020 г.