Рекордно голям брой на заразени деца за последното денонощие – над 2400 се борят със заразата. Това означава, че една четвърт от всички близо 10 хиляди нови случаи са при деца.

И лекари отчитат, че през тази вълна по-често засегнати от заразата са по-малките. На места дори се налага разкриване на нови легла.

Недостиг и на интензивни, и на педиатични COVID легла - такава е ситуацията в Стара Загора. В реанимацията има едва едно място, а педиатричните легла ще бъдат увеличени на 12. В момента от инфекцията там се лекуват седем деца.

Според официалните данни и картата на правителсвтото в региона проблем няма.

В болница Света Анна също отчитат, че през тази вълна се наблюдават повече случаи на заболели деца. В момента там се лекува едно - на годинка.

„По принцип нито „Омикрон“, нито предишните варианти не са за подценяване при никой. И при деца се наблюдава по-тежко протичане. Засега не сме имали нужда от интензивно лечнеие на деца, средния престой е 3-4 дни, но винаги сме нащрек“, коментира д-р Ивелина Георгиева.

В момента в Св. Анна от разкритите 160 легла свободни са 31, а от интензивните налични са едва 5. В София са заети около 70 на сто от интензивните легла, а за страната - около половината от максималния брой, който можем да разкрием. Според председателя на Българския лекарски съюз, в този си вид епидемичния план няма да ограничи заразата навреме.

„Това е подход, насочен към икономиката. Защото ако трябва да наблюдаваме интензивните легла, няма да ограничим заразата навреме. От друга страна сме във втората година на пандемията и се наблюдава една умора“, коментира Иван Маджаров.

Според него по-точен показател за хода на заразата би бил броят на пациентите с COVID-19, които се обръщат за помощ към личните си лекари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!