Пореден нов рекорд по брой почистени замърсени зони и нерегламентирани сметища - 6811 отбелязва тазгодишното издание на кампания „Да изчистим България заедно".

Снимка: bTV

Постигнатият нов висок резултат показва, че инициативата през 2024 г. е била още по-мащабна в сравнение с 2023 г., когато броят на изчистените зони е бил 6092. Възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

През 2024 г. в кампанията се включиха и 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575. 

Хиляди деца, заедно със своите родители, учители, приятели, спортните си клубове и клубове по интереси тази година излязоха и почистиха България отново.

Снимка: bTV

„Още една изключително успешна година за кампанията „Да изчистим България заедно“! Искрено благодарим на всички наши верни бизнес партньори, общини, институции, неправителствени организации и най-вече на хилядите вдъхновяващи доброволци, които с труд и сърце дадоха своя принос. Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да оставим на нашите деца едно много по-добро място за живот и развитие“, коментира Жанета Дядовска, директор „Маркетинг и корпоративни комуникации“ в bTV Media Group.

Изключително висок тази година е и броят на доброволците, които предварително са се организирали, за да почистят конкретни локации, маркирани на дигиталната карта на „Да изчистим България заедно“. Техният брой надхвърля 17 000 души.

 

Десетки хиляди българи взеха участие в почистването на 8 големи язовира, сред които яз. Искър, яз. Ивайловград, Шуменски язовир, яз. Розов кладенец, яз. „Кайлъка", яз. Синкевица. яз. Дъбника и яз. Йовковци, реките Янтра, Марица, Владайска, Перловска, Лева и други, както и езерата Панчарево, Дружбенското езеро, „Загорка" и други.

Снимка: bTV

Плажната ивица на България и морското дъно също бяха почистени с помощта на водолази и специална техника, както и голям брой доброволци, които се погрижиха за плажовете и прилежащите пространства.

Снимка: bTV

По данни на МОСВ - основен и дългогодишен партньор на кампанията, количеството извозен боклук е над 4341 тона.

Броят доброволци, които през 2024 г. не се уплашиха от лошото време по места е 282 120 души. В данните не се включват гражданите, които са дали своя принос за по-чиста среда около нас и са излезли да почистят без да се присъединят в предварително сформирани групи.

Снимка: bTV

Броят на бизнес организациите и тези от НПО сектора, които през 2024 г. се включиха с голяма част от своите служители отново е над 300. 100 от тях за първа година се присъединяват към инициативата.

 

За поредна година най-активната област е Русе, където излязоха най-много доброволци. След тях се нареждат Благоевград и Пловдив.

Снимка: bTV

Сред отлично представилите се тази година са още Бургас, Шумен и Велико Търново. По данни на МОСВ в кампанията през 2024 г. участие са взели 198 общини.

Основен фокус в 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“, което отново е в подкрепа на Световния ден на почистване, организиран от Let’s Do It World, бяха водите и водните басейни, личният принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

Снимка: bTV

Как премина денят на голямото почистване и още интересна информация от различните акции и региони можете да видите тук.