Инфлация от 7,8 на сто само за една година. Това е рекорд за последните 14 години у нас, отчете националната статистика. Продължава поскъпването на основни хранителни продукти у нас.

Така за година храните и безалкохолните напитки са повишили цените си с 8,9 на сто. Алкохолът е поскъпнал символично.

Драстичен скок обаче от над 22% е регистриран при транспорта. Общото поскъпване в сектор жилища - вода, електроенергия, газ и други горива е 11,6% за година.

Ще се справят ли домакинствата и как с рекордната инфлация?

Инфлацията притиска четиричленното семейство на Валентин Василев от Мездра. Домакинството се издържа с 1700 лева месечно, съпругата работи за минимална заплата, а само сметката за газ е 650 лева.

В София, където доходите са по-високи, семейството на Владимир Кузманов също усеща инфлацията:

- Колко ви излезе разходът за две торби продукти?
- Точно 110 лева!
- За колко време ще стигне тази храна?
- Максимум два дни.


На този фон синдикатите отчитат, че правителството трябва да мисли още за политиката по доходите, защото хората започват да губят покупателна способност:

„Средната заплата нарасна с 12%  в частния сектор, минималната заплата с 6% миналата година. Ако в момента имаме близо 8% , инфлация това означава, че ръстът на минималната заплата вече е изяден, а ръстът на средната се е стопил повече от половината“, обясни Любослав Костов от КНСБ.

За високия ръст на инфлацията основен принос имат високите цени на природния газ, електроенергията, горивата и ефектите на пандемията, отчитат анализаторите:

„Ако в началото се смяташе, че това е някакъв мимолетен феномен – т.е. ще спре кризата с газа, ще се добавят нови доставчици и ще отмине, сега експертното мнение е, че няма да е мимолетно, ще поживеем с тази инфлация по-дълго време“, каза Руслан Стефанов, икономист от Центъра за изследване на демокрацията.

На този фон безпокойствата на домакинствата за цените остават. Синдикатите настояват хората на минимална заплата да бъдат освободени от данък, за да се справят по-леко с инфлацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!