Рекордна цена на природния газ влиза в сила от този петък. Горивото поскъпва с над 25 процента.

Един мегаватчас през април ще струва почти 143 лева, реши енергийния регулатор. Априлската цена подобрява януарския рекорд от над 133 лева за мегаватчас.

Причината са резките промени в цената на природния газ на европейските борси  заради войната в Украйна.

От цената на газа зависи всяко работно място в една фабрика за бонбони в Асеновград. В момента в нея работят 30 души.

Предприятието е газифицирано преди 15 години, но последните 12 месеца се оказват изключително трудни.

„Абсолютно ни поставя в неконкурентна среда. Затова някои наши продукти, които са с по-ниска себестойност, сме ги спрели от производство. Реализираме само такива, които имат по-висока придадена стойност“, коментира инж. Венцислав Пейчев, собственик на бонбонената фабрика в град Асеновград.

Последните месеци работят на загуба. Договорите с партньорите зад граница са с фиксирани цени от преди много време и те не приемат поскъпване на стоката, която купуват.

Бизнесът на газ не се подпомага от държавата с довода, че цените на синьото гориво у нас, дори и повишаващи се, са по-ниски от тези в Европа и българският бизнес не губи конкурентноспособността си на европейските пазари.

„В крайна сметка производството на българските производители се пласира не само в чужбина. Българските граждани също ползват тези стоки и те ще ги ползват и ще продължават да се увеличават цените, на които ги купуват. Ясно е, че ако продължи отказването от руски газ, това ще причини още по-високо напрежение при цената на газа, но и цялата система на компенсации означава, че взимаш от един джоб и наливаш в друг джоб, а в един момент в първия няма да има нищо“, коментира синдикалистът Ваня Григорова КТ „Подкрепа“.

А заради днешното поскъпване на газа в бонбонената фабрика се готвят съкращения. Предприели са и стъпки за изграждане на фотоволтаична централа и ще се върнат отново към производство на пара на ток.