Сухото и горещо лято доведе до рекорден спад в нивата на реките. В момента водните количества в 99% от реките в България са под месечните норми за септември.

Валежите през месеците юни, юли и август в цялата страна са много по-малко от обичайните, показват данни на НИМХ. Най-малко, едва 19% от нормите за периода, е валяло в Чирпан. Най-засегнати са горните течения на реките страната.

Особено критично е положението при река Факийска, при Зидарово, Бургаска област, където водното количество е 92% под нормата за месец септември, при река Речица, при Ваксево - 87%, и при река Росица в района на Севлиево - 83%. Заради почти пълното пресъхване на река Бистрица,

Благоевград е изправен пред воден режим

След като преди дни половината от Благоевград остана без вода с дни, сега не само градът, а и целият регион може да остане на сухо. Причината е в сухите реки и липсата на дъжд през изминаващото лято. А единственото решение - изграждането на язовир.

От водоснабдителното дружество признават за проблема и го отдават на климатичните условия. „Благоевград се водоснабдява основно и единствено от повърхностни водоизточници, нямаме резервен обем, който да ползваме при такива засушавания, каквито се случват и затова сме зависими от природните условия”, коментира инж. Петър Тунев, ВиК- Благоевград.

Решението, което виждат от общината, е да се изгради изкуствен водоизточник. Само тогава хората могат да бъдат спокойни, че дори и без дъжд, ще имат вода за битови нужди. „Това, което правим в момента обаче, е търсим от МРРБ около 6 млн. лева за изграждане на резервоар около 7 хиляди кубика, имаме готов проект”, заяви Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

Според прогнозите скоро дъжд не се очаква. А в близките села вече са отписали земеделската реколта, защото освен за пиене, отдавна нямат и вода за поливане.

Заради липсата на язовир – воден режим и в Ловеч

Ловеч, Троян и част от Плевен разчитат на природата и получават вода от един водоизточник - язовир Черни Осъм. Заради продължителната суша обаче дебитът му падна драстично през последната седмица.

„Само за последните седем дена е паднало с една четвърт, което е около 100 литра в секунда е паднало, тоест в момента вървят около 350 литра в секунда за цялата група Троян, Ловеч и Плевен”, казва Данаил Събевски - зам.-директор на ВиК – Ловеч.

Това налага въвеждането на воден режим в Ловеч. Засега хората нямат вода през нощта - от 23 часа до 6 сутринта.

Местните хора са свикнали да нямат вода през лятото. Имало е години, когато в Ловеч режимът е бил три към едно - три дена без и един - има.

Според кмета на града проблемът с водата може да се реши само по един начин - с изграждането на язовир. Строителството му започва преди повече от 20 години, но така и не продължава след промените в България.

„Ако е необходимо проектът, който е направен, да бъде актуализиран, дори да бъде променен, но решението за двете области - Ловешка и Плевенска, за градовете Троян, Ловеч и Плевен, и населените места в този район е единствено изграждането на язовир Черни Осъм и той няма алтернатива”, смята Минчо Казанджиев - кмет на община Ловеч.

По последни данни изграждането само на язовира струва 100 млн. лева. Отделно трябва да се смени почти цялата водопроводна система, което би оскъпило проекта драстично.