Рекорден брой заразени с COVID деца отчитат от здравната инспекция в Ямбол. Пет са в болница, сред тях има и бебе. На този фон десет са децата до 12 години, които  са ваксинирани.

Децата с COVID в  Ямболско вече са над 60, алармират здравните власти 

„Толкова много болни деца не сме имали много отдавна. Във връзка с това, че са много заболелите, сме карантинирали само от началото на тази седмица 20 паралелки в 11 различни училища“, обясни д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg

В Математическата гимназия под карантина са 4 паралелки, но според директора място за тревога няма.

„В нашето училище има 150 ученици със зелен сертификат, повечето от които са с ваксини. Колегите ми също са в огромна степен ваксинирани“, отбелязва директорът Евгени Иванов.

Пет деца са в болници в други градове, защото в областта няма разкрити педиатрични COVID легла.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон-ваксинирането на най-малките боксува. За да даде пример, директорът на здравната инспекция ваксинира първо дъщеря си-11 годишната Цветелина. 

Родителите обаче остават скептични. Сред тях е Мария, която има четири дъщери и отрича ваксината. Едва десет деца до 12 години в цялата област са ваксинирани.

„Последните две седмици значително се повиши заболеваемостта и докато предните вълни бяхме пощадени и децата не боледуваха, прави впечатление, че с последния вариант – „Омикрон“, определено са поразени децата във всяка възрастова група“, посочи обаче педиатърът д-р Ванушка Стефанова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя посъветва родителите да търсят лекарска помощ по-рано, още при първите симптоми – температура, хрема, кашлица. Ако и в семейството е има болен, редно е да потърсят съдействие от личния лекар и да се тестват децата, припомни педиатърът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!