Рекорден брой секции в чужбина ще бъдат открити за предсрочните парламентрни избори на 11 юли - точно 791.

Това реши късно вечерта в петък Централната избирателна комисия.
За сравнение на изборите на 4 април те бяха 465.

Големият брой секции зад граница се дължи на последните поправки в Изборния кодекс, според които пада ограничението за брой избирателни секции в чужбина. 

Най-много места за гласуване ще има във Великобритания - 135, със 100 повече, следвана от Турция със 121 секции, или 86 повече, и Германия - там секциите ще са с 47 повече - общо 116.  На някои места по света няма да бъдат откривани секции - например в Индия, заради усложнената здравна обстановка свързана с коронавируса.

Във Великобритания, където отворят най-много секции зад граница, този път се чакат по-малко опашки.

„Следващият проблем са машините и дали хората ще успеят да ги приемат, защото досега тук не е имало машинно гласуване. Надяваме се методическите указания да бъдат достатъчно изчерпателни“, обясни Александра Асенова, доброволец.

На последните избори в Бремен се разкрива за първи път секция, а специален екип от доброволци следи за спазването на противоепидемичните мерки. Комисиите се попълват от местната общност.

„Всички доброволци, които сме зад граница, се занимаваме изключително интензивно с избирателния процес, наемане на зали, попълване на заявления“, каза Елица Пешина, Бремен.

„Това ще бъде рекордно гласуване в чужбина, на фона на всички парламентарни избори“, обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Очаква се за се секциите в чужбина да бъдат изпратени близо 400 машини за гласуване. На изборите на 4 април от чужбина постъпиха около 180 000 гласа.

Реакциите

Коалицията между ВМРО, НФСБ и Воля - "Българските патриоти", реагира остро на решението да се открият 121 секции в Турция.

"ЦИК предаде следващото управление на България в ръцете на Ердоган и ДПС."
Формацията предупреди, че ще предприеме категорични действия срещу решението.

За bTV от Централнaта избирателна комисия заявиха, че изпълняват закона такъв какъвто е, и не приемат агресивния тон на партиите спрямо тях.

От ДПС заявиха за bTV, че не коментират.