Над 400 млади лекари положиха днес Хипократовата клетва на специална церемония в Зала 1 на НДК.

Випуск 2017 е рекордьор по броя на завършващите. Добрата новина е, че повечето от тях искат да останат и да се реализират в България. Според анкета, проведена сред тях, 48% от младите лекари ще заминат за чужбина. Но тази цифра е обнадеждаваща на фона на данните от 2011 г. например, когато 80% от новозавършилите лекари са искали да напуснат родината.

Голяма част от завършващите медици са избрали да специализират вътрешни болести, хирургия и кардиология. Трима завършват с пълно отличие. И тримата също смятат да се реализират у нас.

Снимка: bTV

Преди шест години ви срещнахме с Мирослав – тогава студент по медицина в първи курс. Момче от ромски произход с големи мечти и с голямо сърце.

Още тогава Миро знаеше какъв лекар иска да бъде – кардиолог.

Днес той е сбъднал мечтата си.

Срещаме дипломирания лекар Мирослав Ангелов в клиника по кардиология.

Снимка: bTV

„Кардиологията остана моя любов през тези години и продължава да бъде. Преди доста години загубих родителите си именно от сърдечно-съдови заболявания и да – това е едно от нещата, което ме подтикна да се развивам в кардиология“, споделя той.

Въпреки трудната професия, д-р Ангелов казва за нея, че тя е кауза. Никога не си е помисля, да се отказва и ако се върне назад, пак би направил същия избор.

Той остава тук – в България.