След обявения оранжев код обстановката в Хасковска област е сравнително спокойна. Нивото на големите реки продължава да се вдига, но все още е под прага на преливане.

В града има частично наводнени улици заради запушени шахти, но се работи на място по отводняването им.

В Харманли продължава стриктното наблюдение на нивото на река Харманлийска, която тази сутрин рязко вдигна ниво с повече от метър.  Екипи от общината са обходили всички близки места и са предупредили хората да изтеглят колите си далеч от  критичните участъци, които при високи води на Харманлийска  се наводняват. Към момента няма наводнени участъци.

Снимка: btvnovinite.bg

В общината е сформиран щаб, който да координира действията на институциите, при необходимост.

Река Олу Дере в хасковското село Динево рязко е вдигнала ниво и е на метър от преливане. Пътят за Динево е наводнен на две места , преминаването е затруднено, но все още движението не е спряно .

Снимка: btvnovinite.bg

В  община Ивайловград има  няколко локални наводнения. Река Бяла е излязла от корито си  в района на село Гугутка. Затворен е пътят за село Меден бук поради заливане в участъка на моста преди селото;  затворен е и пътят за село Ботурче. 

В село Мандрица, от придошла от дерето вода, е наводнен първият етаж на училището.  В останалите населени места от община Ивайловград ситуацията е спокойна и няма опасност за населението.

Снимка: btvnovinite.bg

Спасителни екипи са издърпали трактор на ВиК от реката до село Пъстрогор. Трактористът е бил на обход по помпените станции и е предпочел да се движи в коритото на реката, вместо по пътя.  Така затъва в дупка, водата залива машината и се стига до издърпване на трактора.

Снимка: btvnovinite.bg

За последното денонощие най-големи количества валежи - 72 литра на квадратен метър, са отчетени в с. Изворово, община Харманли. Средните валежи за областта са между 35 и 45 литра на квадратен метър. 

Вследствие на обилните валежи през последните 48 часа, се е влошило качеството на питейните води, черпещи от каптаж на ПС „Капитан Петко“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!