9 партии и 2 коалиции са подали документите си за участие в парламентарните избори.

Повечето от политическите формации използваха момента на регистрацията, за да обявят предпочитаните си партньори и как виждат конфигурацията на властта в следващия парламент. 

От „Има такъв народ“ внесоха 3700 подписа, но само за парламентарния вот.
Така става ясно, че те няма да имат свой кандидат за президент. По-рано от партията обявиха, че ще застанат зад кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова. 

Отново обявиха към кого биха протегнали ръка в 47-то Народно събрание. 

„С ДПС и ГЕРБ е абсурдно да имаме подкрепа и общи взаимоотношения. С всички останали бихме разговаряли, особено с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, обясни Тошко Йорданов от ИТН.

Малко по-късно документи внесоха и от ВМРО. „В този хаос и безвластие не може да се продължава така, трябва да има отговорност и да преглътнем егото си и да търсим обединение, изключваме категорично ДПС“, посочи организационният секретар на партията Юлиан Ангелов. .

От ВМРО отказаха да отговорят на въпрос дали Красимир Каракачанов ще е техният кандидат за президент.

От днес започна и регистрацията на независими кандидати за президент. Първият инициативен комитет, заставащ зад номинация за държавен глава, внесе подписи. Техният кандидат-президент е фолкпевицата Луна. Тя обеща да каже до дни и името на своето вице.

„Не очаквайте от мен политическо говорене, не очаквайте обещания. Какво невежество е да обещаваш, като не знаеш утре дали ще си жив. Животът е един миг и искам да си доставя това удоволствие да отида да гласувам за себе си“, каза Луна.

Снимка: btvnovinite.bg

За участие в парламентарния вот партиите могат да се регистрират през следващите два дни, до 17 ч. на 29 септември. Същият срок имат и за участие в президентския вот.

Само за независимите кандидати и инициативните комитети срокът е до 4 октомври. Финално имената на всички кандидати трябва да са ясни до 12 октомври.