Змии се появиха в столичния квартал Хаджи Димитър – във входовете и ококоло блоковете, където играят деца.

За първи път живущите се сблъскват с неканените гости преди близо месец. Забелязани са от няколко деца. Родителите първоначално не повярвали.

По време на ремонт под плочка обаче майсторите намерили цяло гнездо – 9 змии и 18 яйца. Свързали се с Гражданска защита, които хванали повечето от натрапниците. И така проблем нямало до преди 2 дни, когато семейство отива до мазето си и отново се натъква на смокове. Този път започва размотаване от страна на институциите.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите ни увериха, че змиите не са отровни.  Единствено, което трябва да се преодолее, е страхът. „Почти нетипично е да ухапе, нормално е да се срещат в градска среда.. абсолютно безобидна змия. Направена е организация за проверка на място от експерт от експерт на зоологическа градина. Ще отидем на място и ще проверим района”, каза Десислава Славова.

Тъй като змиите са защитен вид, убийството им се наказва с глоба от 100 до 5000 лева.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите обещаха в понеделник да изпратят екип, който да реши проблема. Дотогава живеещите в блока ще продължат да се прибират и да излизат с повишено внимание, защото се страхуват от смоковете, въпреки че те не са опасни за хората.