Около 5 хил. гости от страната и съседна Гърция събра възстановката на „Един пазарен ден от преди 100 години“ по калдъръмените улички в Стария град в Златоград. 

Различни персонажи от миналия век - кокони и чорбаджии,  хайдути, търговци, оживяха  от онова време. Поп и ходжа  се движеха заедно сред хората, а в синхрон с настоящето, цяла рота  охраняваше границата от бежанци.

Сред пресъздадените персонажи в пазарния ден имаше и депутатско семейство с файтон, агитиращо хората за изборите, като черпеше с вино.

В двора на Етнографския музей бе открит Лапидариум с археологически артефакти от 3-и до 19-и век. Ценен експонат  в него представялва  мюсюлмански надгробен камък с издълбан кръст в зоната,  скрита под земята. Този камък е едно от свидетелствата за криптохристиянството в региона.

"Един пазарен ден" е моделът на предпочитаната туристическа атракция, смятат местните хотелиери, тъй като летовниците не са само зрители, а се потапят в атмосферата на празника. Хотелската база в района пък е запълнена.

Специален гост на празника бе Йордан Йончев-Гъмзата и неговия духов оркестър, чиито ритми веселяха гостите на Златоград.