Столичната община започва нов проект за обновяване на центъра на столицата. Той се казва „Златна София” и амбицията е да се преобрази пространството около катедралния храм Александър Невски.

Пространството пред паметника ще се свърже с „Раковски”. Зоната ще бъде изцяло пешеходна и пред катедралата ще има големи светещи мачти.

Ще се преобразят и пространствата между катедралата и Народното събрание, както и градинката пред Софийския университет.

Проектът ще струва 20 млн. лв. и ще бъде изпълнен с пари от еврофондовете.

Зоната е наречена „Златна София” не само заради златните кубета на „Александър Невски” и жълтите павета, а защото там са събрани най-значимите символи на столицата, като църквата „Св. София”, Светият Синод, Народното събрание, паметниците на Незнайния войн и на Васил Левски.

Промени ще има и на други места в центъра на София.

С 21 млн. лв. ще бъде ремонтирана и обновена централната улица „Граф Игнатиев”, заедно с градинката на църквата „Св. Седмочисленици”, както и книжния пазар на площад „Славейков”.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта е да има по-естетичен вид и според търговците промяната е наложителна.

Трамвайните релси също ще бъдат подменени, заедно с настилките.

Ремонтът ще започне обаче със смяна на ВиК инсталацията, а това означава разкопани улици и промяна на движението, както и търпение от страна на работещите и живеещите в центъра на София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!