4 хиляди души са на воден режим от месеци. Жителите на 4 села и град Кочериново не знаят кога ще имат вода и кога чешмите ще пресъхнат.

На пръв поглед причина за липсата на вода няма - селото е в планината, а реката е наблизо. „7 дена при мен не се е качвала, като говорим, че ние сме тука, а горе в края на селото сигурно и 15-20 дена не е имало вода”, каза Стефан Вельов, жител на село Бураново.

Без вода живеят и хората в съседното село Крумово. „Хората мислят, че ние сме причината, но причината не е в нас. Това на наше ниво тука ние с колегите мисля, че не можем да го решиме, това трябва да се реши на по- високо. Водата я виждаме, че я има в реката, технически е и е свързано сигурно с пречиствателни и с много средства”, каза Стойчо Стойчев от ВиК-Кочериново.

А от Кюстендилска вода обясниха, че проблемът е в засушаването и в наложилия се ремонт на язовира, който захранва района. След приключването на ремонта проблемът би трябвало да се реши. А хората настояват да се сигнализира прокуратурата, която да разследва от къде идва проблема с водата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!