Водно бедствие в община Хайредин. Близо двеста къщи и обществени сгради са наводнени заради високи подпочвени води, а хората са притеснени, че домовете им ще започнат да падат.

Жителите твърдят, че Малък ВЕЦ „Елена” е причината за високите подпочвени води, наводнили мазетата и къщите.

Водното бедствие продължава вече няколко седмици.

Много от къщите са напукани заради постоянното избиване на подпочвени води. Къщите на хората се пълнят постоянно с вода.

„Ние постоянно сигнализираме различните институции. Домовете на хората се рушат. Не може да продължава така. Сигнализирахме МОСВ, за да прекратят разрешението за водоползване на Малък ВЕЦ „Елена”, поясни кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

От електроцентралата не пожелаха да присъстват на репортажа на bTV, но обясниха, че работят според всички законови рамки и разрешителното им е удължено. Последната инспекция от Басейнова дирекция констатира, че централата работи на една пета от капацитета си заради повишеното ниво на река Огоста и не е причина за подпочвените води в селото.

„Нивото, което трябва да държа, от един месец е свалено с метър надолу, поради този факт, че има вода в мазетата, в моето също има”, каза отговорникът на централата Бойко Кръстев.

Местните хора плашат с пътни блокади, ако домовете им продължат да се наводняват. Те са категорични, че преди да бъде построено съоръжението, проблем не е имало.