Жители от столичния квартал „Дружба” се обявиха против новозапочнал строеж на зелена площ до езерото в квартала.

В неделя пристигнали багери, които започнали да разкопават терена и опитали да сложат ограда. Хората видели случващото се и дошли да поискат документи и разрешителни за работата им.

Снимка: btvnovinite.bg

Не са получили такива, а по-късно дошлите инвеститори им показали подготовка за мотивирано предложение за изменение на плана за регулация.

„Хората, които заграждат мястото показаха документи, че площта е тяхна и искат да обособят частта от парка като техен терен”, посочи един от жителите.

Живеещите са категорични, че в района има сериозно презастрояване и смятат да сезират омбудсмана и да направят подписка срещу това.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на "Дружба" Ивайло Цеков заяви, че до сега не е постъпвало инвестиционно намерение, а в ДАК има въведено предложение за нова регулация. Той уточни, че теренът е частен и е предвиден в общия устройствен план за жилищно строителство.

Кметът е категоричен, че ако бъде допуснат строежа ще бъде публично представен и обсъден, а хората ще бъдат правилно и своевременно уведомени.

Снимка: btvnovinite.bg

Живеещите бяха скептични, че обсъждането ще стане по правилата и затова кметът се ангажира да разлепи информацията в района и да я публикува в медиите.

Имотът е закупен след реституция през 2009 г..

Собствениците на терена заявиха пред bTV, че са решени да заградят имота, за да не се насели незаконно с роми.

В момента чакат статутът му да бъде сменен, а в сделката по придобиването няма нищо незаконно, увери Бинка Кюркчиева-Дрьомова, на чието име се води парцелът.