Законови пропуски и противоречия превръщат вълците в Странджа в напаст. Хищниците вече влизат в селата, нападат дори крави и биволи. Според ловци, вълците са причина и за болести като шап и шарка по животните, които хищниците пренасят от Турция.

Няма село в Странджа, което да не е пропищяло от вълци, а броят им в последните години расте неконтролируемо. „На мен са ми изяли две крави. Много хора се оплакват, масово, просто това е масово явление”, сподели животновъдът от село Близнак Христо Николов.

Село Евренозово е на около километър от гората, там набезите на вълци са зачестили. Хищниците нападат все по-големи животни. „Изядоха ми две теленца и една крава. В селото щом ей тука, под краварниците ми изядоха телетата, какво да говорим?! Гладът ги е притиснал“, обясни местният кравар Генади Симеонов.

От началото на ловния сезон в региона са убити 25 вълка. Ловците все по-често попадат на вълчи дири, но хищникът е труден за отстрелване. „Меко казано е глупаво при положение, че популацията на вълка в момента в България е толкова устойчива и такова голямо количество вълци има”, обясни ловецът Найден Милков.

Според ловците част от вълците влизат от Турция и може да пренасят опасни за домашните животни болести, като шап и шарка. „Има такива данни. Самите вълци могат да бъдат механични преносители на това заболяване, на вируса. Опасността е реална”, заяви директорът на Агенцията по храните в Бургас д-р Петър Пачев.

Сега потърпевши стопани сами се отплащат на ловците за убит вълк, вместо държавата да ги обезщети за изядените им животни, както всъщност трябва да е по закон.