Жители на столичните квартали „Абдовица” и „Димитър Миленков” излязоха на протест срещу изсичането на гората в близост до парк. Те блокираха пътя за „Бусманци” с искане дърветата да бъдат запазени.

Хората носеха плакати с различни лозунги, сред които – „Искаме въздух за децата си!”, „Не на голата сеч!”. Това е трети пореден протест на хората в квартала.

Извършваното от частна фирма изсичане е законно – с мотив, че дърветата са стари. Хората обаче настояват за индивидуална оценка на всяко дърво. „Подавахме сигнали (…) Комисията по екология просто потвърди – дърветата са стари, да се изсичат”, каза пред камерата на bTV един от организаторите на протеста – Людмил Кушинов.

Той запита: „Ако Борисовата градина беше на Държавното горско стопанство, и нея ли щяха да я изсекат за дървен материал?”.

Служител на горското стопанство обясни, че сечта е в държавна горска територия от над 90 дка, а не в парк и е била наложителна, защото засадените тополи трябва да се премахват до 40-годишна възраст. „Сечта няма как да бъде спряна, тя е почти приключила”, подчерта той.

Снимка: bTV

По думите му след изсичането ще има залесяване, като на дирекция „Зелени системи” е предложено да изготви проект за парково залесяване. Ако такъв не бъде предложен отново ще има предимно тополи, предназначени за дървен материал.

„Обещания сме чували от много по-високи длъжности. Не знаем дали утре няма да си каже „Ами, ние няма да залесяваме” и това да стане частна територия”, коментира Кушинов.

Очаква се новите фиданки да достигнат развитието на отсечените след 10-15 години.