Двете незаконни постройки, чието събаряне бе отложено за 10:00 днес, вече са съборени. Жителите на кв. „Кремиковци” в Гърмен са си поръчали багер, който да ги събори. По думите им в противен случай е трябвало да заплатят 9000 лева глоба за събарянето, организирано от общината.

Семействата, чиито къщи бяха съборени вчера, са нощували под открито небе. Сред тях има и майка на 18-дневно бебе. По думите й от общината предложили общинско жилище само на нея и бебето, но не и двете й малки деца.

По думите на жителите на кварталата не на всички са предложени общински жилища. Според Юли Герасимов, представител на ромите в кв. "Кремиковци", представители на общината са говорили само с някои хора и, след като те са отказали настаняване, останалите жители дори не са били попитани.

Ромите ще подадат документ за мирен протест, който ще се проведе идния четвъртък. Исканията им е да се узакони махалата и да се направи проверка в Гърмен на всички къщи, сред които също имало незаконни. Жителите на квартала заплашват, че ще затварят пътища.

Междувременно от създателят на инициативния комитет на село Гърмен Иван Байрактаров заяви, че ромите са в правото си да протестират. „Протестите им трябва да бъдат срещу общината и тези, които са ги лъгали, че могат да живеят незаконно”, подчерта той.

Вчера под полицейски конвой бяха съборени 4 къщи, а махането на още две се отложи за днес. Те се оказаха твърде масивни, за да бъдат разрушени с наличната фадрома вчера.

Напрежението в квартал „Кремиковци” ескалира, след като мъж припадна. До физически сблъсъци не се стигна, тъй като на място присъстваха полицейски екипи и жандармерия. Обитателите на къщите се опитаха да убедят служителите на ДНСК да не разрушават постройките и обещаваха, че сами ще сторят това, но молбите им бяха пренебрегнати.

До ситуацията се стигна след месеци на протести от страна на жителите на Гърмен срещу незаконно настанилото се ромско население там.