Отново протест в село Ново Лески. Втори ден хората заявиха недоволството си от плановете за изграждане на кариера инертни материали в района. Хората твърдят, че тя ще замърси въздуха и ще унищожи редки видове в района.

Борбата на живеещите в селото е от няколко години. Първоначално държавата забранила кариерата, а после издала разрешение. От днес може да бъде подписан концесионния договор.

Според хората процедурата по получаване на разрешението за концесия не е станало по правилата.

Жителите се оплакаха от Димитър Чонгов – желаещият да добива камъни в кариерата и го освиркаха. Според тях той се държи нагло и неуважително, а във "Фейсбук" пише двусмислени постове: „ духайте супата внимателно, че е гореща”.

Снимка: btvnovinite.bg
Баща му пък е бивш кмет на селото.

Самият Чонгов отрече всички обвинения и нарече лъжа опасението на живеещите, че ще има взривове, че кариерата е в защитена зона и че ще е на 300 метра от къщите. По думите му всичко е наслагване на интриги.

Той уверява, че всички правила са спазени, а камъкът ще се добива по щадящ начин. "Няма взривни работи, камъкът е естествено натрошен, излиза по естествен начин, не попада в зона НАТУРА 2000", каза той.