Всеки може да стане горски инспектор и да подаде сигнал до Изпълнителната агенция по горите. За да се включиш в борбата с бракониерите ти е нужен само телефон и интернет.

Всеки гражданин, който види камион с дървесина, може да влезе в сайта на агенцията и да провери законен ли е товарът, коментира инж. Красимир Каменов, зам.- изп. директор на Агенцията по горите.

Нужно е само да се запомни номера на камиона, превозващ дървесина или този на ремаркето. Влиза се в публичния сайт на Изпълнителната агенция по горите и се прави проверка.

Следва най- логичното действие. „Звъни на 112, подава сигнал, който веднага ще бъде подаден и в нашия център за обслужване на сигнали от 112 и ще изпратим специализирана проверка, да провери автомобила дали се движи със законен превозен билет”, допълва Ивайло Иванов, директор „Информационно обслужване" в агенцията по горите.

Снимка: btvnovinite.bg

Нововъведението е в полза и на всички, работещи в системата на горите. „Създава се възможност за контрол в реално време на това, което се транспортира”, казва лесовъдът Стефан Самаринов.

Важно е да се знае, че с въвеждането на новата система за контрол, хартиеният билет за превоз на дървесина вече не важи, нужен е електронен такъв.

Красимир Каменов уточнява, че всеки, който превозва с досегашния хартиен билет, ще се счита, че тази дървесина незаконно се транспортира.

До момента на територията на страната са издадени 220 хил. електронни преводни билета. Санкциите за превоза на дървесина, придобита по незаконен начин е до 3 хил.лв. за физическо и до 5 хил. лв. за юридическо лице.