Продължават мъките на стотиците жители на 9 блока от комплекс „Витоша парк” в столицата. Близо десетилетие след завършването на сградите, общината не е изградила път до тях, а не се и очаква да изгради скоро. Така хората се налага да минават през терена на частната фирма „Витоша ски”… до момента, в който тя не слага ограда.

Улица „Арх. Никола Лазаров” №15 – това пише на личните карти на жителите на „Витоша парк”… макар улицата да е на около половин километър от жилищата им. Пред камерата на bTV гражданите се оплакаха, че от няколко дни оградата на пътя ту се появява, ту изчезва и така се отрязва достъпът на пожарни, линейки и боклукчийски камиони.

Според тях натискът се дължи на очакваното съвсем скоро произнасяне на прокуратурата по техен сигнал. Още преди завършването на блоковете през 2009 г. е бил подписан договор между фирмата, която управлява комплекса (и на която и до днес жителите плащат такса) и общинското предприятие „Въжени линии” (по-късно приватизирано, за да стане част от „Витоша ски”), в който били уредени условията за преминаване през паркинга.

Подозренията на хората са, че или комплексът е спрял да си плаща, или се прави опит от страна на „Витоша ски” да принуди живущите да си плащат повече за правото да могат да излизат от домовете си.

Гражданите твърдят, че „Витоша ски” им е предложила вариант да заобикалят през трасе, което според тях е напълно незаконно. Заради това настояват общината да изпълни първоначалния проект за улица. Вратичка в закона е позволила на главния архитект преди десетилетие да допусне строежа без процедура по влизане в регулация.

С днешна дата и „Витоша ски” твърдят, че не са отговорни за този пропуск от страна на местната власт. И след години "толерантност" към ситуацията слагат ограда на паркинга при Симеоновския лифт - налагало се заради зачестили кражби на автомобили.

От общината обаче също отказаха да изпратят свой представител и заявиха, че става дума за „частен казус” между собственика на терена и собственика на комплекса. Неофициалният коментар от „Московска” 33 е, че има процедура по влизане в регулация, но тя ще отнеме години.

"Категорично не е допустимо да се затвори пътят, трябва да се намери решение, а вече ангажиментът, който поемем като кмет е, че ще следя много внимателно случая, така че като се приеме планът, максимално бързо да започне изграждане на общинска улица за достъп", заяви пред камерата на bTV кметът Йорданка Фандъкова.

Тя се ангажира, че занапред няма да се допуска строителство на терени, до които няма общински път.