Като доказателство, че животът не може да е поредица от лоши новини, няколко случая в последните седмици връщат вярата в доброто. Още по-хубавото е, че основни герои в тези истории са младежи.

В Стара Загора 15-годишната Мария спаси шофьор на тролейбус.

Във Варна пък неколцина дванадесетокласници не само помогнаха на възрастна жена, която си счупи крака в поледицата, а я трогнаха дотолкова, че тя изпрати благодарствено писмо на училището им.

В писмото си 62-годишната Пенка Михайлова описва инцидента, при който е получила счупване и е изпаднала в безпомощно състояние. Когато се осъзнала обаче, била заобиколена от петима младежи, които ѝ оказали помощ, успокоили я и повикали линейка.

Благодарствено писмо от г-жа Пенка Михайлова по повод помощта, която е получила от наши ученици на 4 януари след претърп...

Posted by Първа езикова гимназия / First Language School on Monday, 18 January 2016

"Помагайки ми по такъв всеотдаен начин и с явното желание да облекчат моментното ми страдание, те стоплиха сърцето ми в този студен януарски ден и ме трогната в с човечността си", пише възрастната жена до директорката на гимназията, в която учат петимата младежи: Димитър Иванов, Наталия Николова, Николай Белчев, Виктория Тодорова и Галин Горнев.

"Тръгнах да ставам, обаче не мога... Донесоха ми един стол. И просто съм им толкова благодарна, защото мина една възрастна жена, един мъж, никой не се притече, викам: "Браво на децата", разказва сега пред камерата ни Пенка.

"Не може просто да подминем нещо такова. Видяхме, че жената не може да се справи със ситуацията, дори да можеше, малко помощ никога не е излишна", споделя Виктория.

"Ако аз съм на нейно място, също би било редно някой на мен да помогне", казва Наталия.

"Може би това наше действие е резултат от това, което се мъчи да ни научи класният, както и от възпитанието вкъщи", споделя и Галин.

"Като видях, че е обградена от тия мили деца... Те грижовни, едните я държат от едната страна, другите – от другата, успокояват я. След като има такива възпитани деца, обществото ни трябва да е спокойно", уверен е съпругът на Пенка Атанас.