Служителите на националната библиотека „Кирил и Методий” искат увеличение на заплатите от догодина. Заплашват с протести, ако не го получат.

Това стана ясно от писмо, което библиотекарите изпратиха до премиера Бойко Борисов вчера.

Сред хората, изпълнени с надежда за по-голяма заплата, е и Илза Тодорова. Тя работи като главен библиотекар от 27 години, има висше образование и получава 500 лева месечно. Заплатата ѝ не е увеличавана изобщо от три години.

„Разчитам на подкрепата на съпруга си, едва ли не на мама и тате, защото се оказва така ,че баща ми, който е пенсионер взима повече от мен!”, разказва Тодорова.

В същата сграда като библиограф работи и Боряна Табакова - за месечна заплата от 490 лева. Това я принуждава да вземе заем, който сега трудно изплаща, въпреки че работи в свободното си време като чистачка и детегледачка. Признава, че парите често не й стигат дори и за храна. Споделя, че прибягва до нездравословно хранене, защото не винаги може да си позволи „месо и други по-луксозни неща”.

По данни на синдикатите средната заплата в библиотеката е около 490 лева. Те настояват в бюджета за догодина да се намерят средства за увеличение на парите за малко повече от 200-те служители:

Марияна Максимова от федерация „Култура" към КНСБ заяви, че планират предупредителни протестни действия на 10 декември, тъй като това е празника на Националната библиотека.

Служителите в библиотеката настояват да получават поне средната за страната заплата, която по данни на националнатастатистика за второто тремесечие на годината е 879 лева.